До складу оновленого меню входить близько 160 страв. У ньому обмежили кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшили кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса птиці, свіжих овочів і фруктів.
В усіх закладах з 1 січня 2022 року :
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
зменшили кількість цукру до 7,5 г на один прийом їжі;
![У закладах освіти нове меню. Що змінилося?](https://gora-rada.gov.ua/wp-content/uploads/2022/01/5-2-300x225.jpg)
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
збільшили кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
зменшили кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г…
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
картоплю, як окрему страву, можна пропонувати не більше двох разів на тиждень;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, заборонено;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
салати потрібно заправляти перед видачею;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
м’ясні страви (очищене від волокон м’ясо курки, нежирної свинини, телятини) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
![У закладах освіти нове меню. Що змінилося?](https://gora-rada.gov.ua/wp-content/uploads/2022/01/3-6-300x225.jpg)
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Про це обов’язково необхідно вказувати в меню, щоб діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
![У закладах освіти нове меню. Що змінилося?](https://gora-rada.gov.ua/wp-content/uploads/2022/01/4-3-300x228.jpg)
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tba/1.5/16/2705.png)
питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.