Skip to content
1

Поради від Держпродспоживслужби щодо профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб

07.07.2022

Влітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб і вважливо дотримуватися рекомендацій, щоб уникнути таких випадків:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
  • зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.