Влітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб і вважливо дотримуватися рекомендацій, щоб уникнути таких випадків:
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
- зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.