Skip to content

Інформація для власників пасік, сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств

27.06.2024

З метою узагальнення інформації про кількість випадків загибелі бджіл та встановлення причин, що призвели до цього, Міністерством Аграрної політики та продовольства України запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл у 2024 році. Моніторинг міститиме інформацію про випадки отруєння бджіл внаслідок застосування засобів захисту рослин, а також інші можливі причини їх загибелі. Інформацію необхідно вносити за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfga5pK1QCEpsjgsw1qSkNiEgakCQM Qq_BPqN9VSyldVXu-kA/viewform?usp=pp_url.

Також звертаємо увагу: інформацію про випадки, які стались у січні-травні 2024 року, також є можливість внести, зазначивши у формі дату, коли стався такий випадок; у разі наявності реєстрації пасіки, обов’язково зазначати номер реєстрації. Разом з тим інформуємо, що внесення інформації проводиться на добровільних засадах. З метою недопущення випадків загибелі бджіл, нагадуємо аграріям:

• Не пізніше, ніж за три доби до обробки полів, попередити власників пасік, Гірську сільську раду та населення про проведення хімічної обробки на сільськогосподарських угіддях.

• Повідомити дату обробки, територію і культури, які будуть обробляти, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, і вказівку щодо часу ізоляції бджіл.

• Розмістити оголошення в публічних місцях у найближчих населених пунктах, вказавши компанію, культуру, назву препарату, час ізоляції бджіл та контактну особу.

• Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися виключно засобами захисту рослин дозволеними до використання в Україні, згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні”. Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати регламентам застосування пестицидів.

• Працівники, які працюють з пестицидами і агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення до робіт з пестицидами і агрохімікатами.