Skip to content
2

День Державного герба України – 19 лютого

19.02.2024

19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила Тризуб як Малий герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного герба України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті – національний символ українців часів визвольних змагань XX століття.
Український Тризуб – святиня народжена із споконвічного народного прагнення до волі та незалежності, оберіг з величною історією, символ свободи та незламності.
У давні часи Тризуб був знаком князівського роду Рюриковичів – правителів Русі.
У часи Української Народної Республіки Тризуб затвердили державним гербом України, що підкреслило спадкоємність із попередніми періодами української історії.
У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність. Радянська тоталітарна система затаврувала його як “націоналістичний знак”. Використання Тризубу в СРСР заборонялося, “винуватців” жорстко карали.
Відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.
Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності.
Тризуб об’єднує українських воїнів, наших хлопців та дівчат ЗСУ, він зображений на шевронах наших захисників, які сьогодні захищають Україну.
Для українців в усьому світі Тризуб символізує зв’язок із рідною землею, культурою, історією та силою духу .