Skip to content
1

Заклад дошкільної освіти «Берізка» працює вже тиждень. Яким він був?

24.10.2023

Заклад дошкільної освіти «Берізка» працює вже тиждень. Яким він був?

З перших вуст про це від керівниць галузі освіти Ольги Плахотнюк і Тетяни Рахімової та завідувачки закладу Лесі Харітоненко.

 

Начальниця управління гуманітарного розвитку Ольга Плахотнюк: «Тиждень був насиченим. В новому освітньому просторі, з новою завідувачкою, за новою програмою, за новими методиками запрацював заклад дошкільної освіти «Берізка».  Взяли вдалий старт, адже і готувалися до цього постійно і безперервно. Сьогоднішній стан в країні  вчить нас жити по-новому, у сучасному вимірі, у новітніх реаліях. При капітальному ремонті приміщення було враховано безліч  пропозицій, щоб при реалізації проєкту  діти  отримували  якісні освітні послуги в безпечному середовищі.

Заклад дошкільної освіти  «Берізка», є першим комунальним закладом в якому є окрема їдальня (до цього часу діти харчувалися в ігрових кімнатах), всі групи оснащені тач-панелями, модульними меблями, що дозволяє перетворювати простір під ті завдання і цілі, які вибудовують вихователі, методист та керівник закладу. Однозначно,  в освітній процес залучені діти, батьки та працівники закладу, які є невіддільною складовою успішного навчання та виховання покоління, яке підростає».



Начальниця відділу освіти Тетяна Рахімова: «У нашій громаді  досить сильні педагоги-дошкільники.  Та новий інтеграційний підхід до розвитку, виховання і  навчання дітей в контексті Нової української школи  вимагає від них  постійного професійного  зростання. Хочу зазначити, що колектив “Берізки”  протягом останніх двох років  активно долучався до всіх навчань та  тренінгів, які проходили як на рівні громади,  так і  на різних   освітніх  платформах. Саме їм  випала честь  тепер на практиці вдосконалювати дошкільну освіту, реалізовувати  нові  ідеї,  дарувати  свою  любов і увагу нашим неймовірним дітям  в такому чудовому сучасному освітньому просторі».

Завідувачка ЗДО «Берізка» Леся Харітоненко:

– Пані Лесю, які враження у Вас після першого тижня роботи закладу?

– Цей тиждень був організаційний та адаптаційний для усіх: і для дітей, і для батьків, і для команди закладу. Для батьків, тому що хтось вперше привів дитину у садочок, хтось уже має досвід інших закладів і порівнює, хтось має досвід старших дітей, які відвідували цей заклад, а тепер тут усе по-новому. Для  педагогічного складу, тому що садочок мав тривалу перерву у роботі, і хоч ми вже раніше познайомилися з дітками у форматі неповного короткого дня, – це все одно інший досвід. Діти також порівнюють з тими закладами, де вони були раніше. Деякі діти навіть мають досвід відвідування садочків за кордоном. Я спостерігаю, як зростають діти не одного покоління, і бачу, що це зовсім інакші діти. Зараз діти з новими викликами, з новими поглядами, у них очі горять по іншому!

– Скільки дітей відвідують заклад?

– Сьогодні у нас 52 дітей, але багато хворіють.  За списками 103 дитини. Батьки підтвердили, що їх дитина буде відвідувати наш заклад, але ще узгоджують організаційні моменти.

– У день відкриття «Берізки» була повітряна тривога. Як спрацювала команда та чи не хвилювалися діти в укритті?

– У вівторок 17 жовтня садочок задихав на повні груди. Ми прийняли діток на повний день: з харчуванням, аніматорами, була дуже насичена програма, активності, майстерки, флешмоби. І тут перед вечерею – повітряна тривога! Встигли повечеряти лише молодші діти, а середні й старші – ні. Треба віддати належне усій команді, адже спрацювали оперативно, допомогли малюкам швидко одягтися і спуститися в укриття.   Ми віднесли в укриття посуд і їжу та організували вечерю там. Діти були задоволені, не хвилювались, тож усе було добре.

– Чи подобається вихованцям харчування у закладі?

-Харчування відбувається відповідно до вимог НАССР та віку, тобто воно відрізняється для молодших, середніх і старших груп. Меню затверджене Держпродспоживслужбою, ми готуємо згідно з технологічними картками з дотриманням  усіх санітарно-гігієнічних норм. Для діток меню незвичне: деякі страви, начебто, й схожі на те, що мама готує, але на смак  – інші; деякі страви діти смакують вперше. Меню різноманітне, харчування збалансоване, з великою кількістю фруктів та овочів. Термічну обробку овочі проходять у пароконвектоматі, завдяки чому зберігаються усі вітаміни та корисні речовини.  Ми знайомимо батьків з нашим меню через чати, розповідаємо про переваги та цінність продуктів. Батьки із задоволенням відгукуються на такі нововведення та схвалюють їх, кажуть, що меню суперове!

-Ви йдете в ногу з часом  та активно ведете спілкування через соцмережі?

-Так, є сторінка у Фейсбук: https://www.facebook.com/profile.php?id=61552355973997 Ще є наш Телеграм канал, де ми публікуємо новини закладу та основну організаційну інформацію, спілкуємося з батьками. Вони можуть коментувати, спілкуватися з колективом і зі мною. Є окремо чати  для кожної групи, кожна з них має своє лого та цікаву назву. У нас є група  Дослідників, Мрійників, Винахідників, Пізнайок, Чомусиків та Смайликів. Поступово розширюємо спектр додатків, якими користуємось для педагогічних конференцій, спілкування онлайн з дітьми та батьками. Ввели ще  таку опцію, як «Казка на ніч», де пропонуємо малюкам казку від наших вихователів. Дуже сподобалось і діткам, і батькам. Вони  відзначають інноваційність підходів закладу та дякують за роботу. А нам дуже важливий зворотній зв’язок.

-Чим діти займалися протягом тижня?

-Перевагу віддали творчим заняттям, адже діти мають спочатку адаптуватись. Ліпили, конструювали, робили аплікації, було багато прогулянок на вулиці, проводилась робота над формуванням правил групи.  З цього тижня будемо поступово вводити освітню складову.

-Який графік роботи закладу?

-Працюємо на повний день з понеділка по п’ятницю з 07 ранку до 19 вечора.

– Чи були якісь труднощі протягом цього тижня?

– Як таких труднощів не було. Мені особисто поки що складно, бо я знайомлюсь і з дітками, і з батьками. Команда працює злагоджено, поступово вводимо нове, адже заклад має бути оновлений не тільки зовні. Цей простір має жити  з новими підходами. Освітня складова також буде оновлюватись із впровадженням нових методик.  Ми будемо виконувати державний компонент дошкільної освіти, йдучи за програмою «Впевнений старт», але й будемо залучати елементи з методик передових країн світу. Це дозволить дітям розвивати креативність та нестандартно мислити, навчить аналізувати, міркувати та аргументувати.  Від того, як ми будемо вчити малечу ось тут, в садочку, залежить як вони навчатимуться в школі та сформуються, як особистості. Ми маємо дати дитині можливість вільно фантазувати, висловлювати ідеї, адже кожна думка має право на існування, бо кожен з нас бачить світ по різному. Ми будемо формувати у дітей середньої та старшої групи вміння критично мислити, вчити їх відстоювати свою думку та позицію, адже з цими навичками дитина піде у доросле життя представляти свої інтереси  й своєї країни. Це майбутні громадяни, які  скажуть: «Я хочу для своєї громади та країни зробити ось це! Тому що:  по-перше, по-друге, по-третє…». У садочку ми це раціональне зерно закладемо, – а  плоди  будуть пізніше.

 

Ми вітаємо команду «Берізки» з успішним початком, та щиро бажаємо натхнення, сил, терпіння, творчого розвитку та радості від спілкування з дітьми!

Від імені усієї Гірської громади і її маленьких мешканців, вихованців закладу дошкільної освіти “Берізка” ми щиро вдячні Державній інспекції архітектури та містобудування України і її керівнику Олександру Новицькому за оперативну роботу з введення в експлуатацію закладу! Надзвичайно важливий завершальний етап ми разом пройшли успішно. Дякуємо за сприяння, розуміння,  підтримку та допомогу у втіленні нашої мрії!

 

Малеча з радістю відвідує повністю оновлений, сучасний і безпечний садочок.  Батьки та діти щасливі, а це – головне!

Заклад дошкільної освіти «Берізка» працює вже тиждень. Яким він був?  Заклад дошкільної освіти «Берізка» працює вже тиждень. Яким він був? Заклад дошкільної освіти «Берізка» працює вже тиждень. Яким він був?  Заклад дошкільної освіти «Берізка» працює вже тиждень. Яким він був?Заклад дошкільної освіти «Берізка» працює вже тиждень. Яким він був?Заклад дошкільної освіти «Берізка» працює вже тиждень. Яким він був?