Skip to content
1

В Україні сьогодні відзначають Міжнародний жіночий день

08.03.2023

Щороку напередодні цього дня точаться суперечки про те, що варто скасувати відзначення свята, оскільки воно є невідмерлим залишком радянщини. Багато людей в Україні асоціюють 8 березня лише із більшовицьким періодом, і це означає, що радянська пропаганда була дуже ефективною.
Однак, офіційно, згідно рішення ООН, цей день називається «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир».
Отже, цей день не про весну, букет квітів та тортик, і не про привітання для дівчаток. Зміст свята народжений рухом за права жінок, привернення уваги до питань гендерної рівності, сексизму, дискримінації, репродуктивних прав, насилля.
Жінки завжди були, є і будуть балансом, гармонією, спокоєм, музою і берегинею сімейного вогнища. При цьому внесок жінок у різних сферах життя дуже значний. Їх досягнення – наукові відкриття, Нобелівські премії, спортивні перемоги, успіх в економіці. Це довгий шлях від елементарного права голосувати разом з чоловіками – до впливу в найвищих політичних колах.
8 березня може повністю зникнути з українського календаря дат в найближчому майбутньому. Або стати індикатором, чи можемо ми як суспільство, долаючи радянську спадщину, використати інструменти переосмислення для відновлення початкового змісту того, що спотворили в радянський час. І тоді ця дата, щороку буде нагодою проаналізувати, якого поступу ми досягаємо в захисті прав людини.
Цей день можна не святкувати, він може не бути вихідним. Але 8 березня, як і будь який інший день, чудовий привід сказати: Ти – прекрасна! Такої як ти – немає більше в цілому світі! Адже ти – неповторна і унікальна!