Skip to content
10

Спалювати суху траву, залишки рослинності, сміття та побутові відходи – ЗАБОРОНЕНО!

03.05.2022

Спалювання листя є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, що тягне за собою накладення адміністративних штрафів. Окрім того, шкодить здоров’ю людей та екологічному стану сіл громади.
Нагадуємо, альтернативою спалювання листя є його компостування. Це безпечно та не шкодить здоров’ю людей і довкіллю.

Головне управління ДСНС України у Київській області повідомляє про збільшення пожеж в екосистемах. Основною причиною масштабних пожеж у природних екосистемах є наслідки людської легковажності. Адже громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, залишаючи не загашене багаття або спалюючи відходи на присадибних ділянках.

За даними ДСНС — ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрові з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.