Skip to content
1

Звернення дільничного офіцера поліції Ярослава Шумка до власників квадроциклів

21.02.2022

Звернення дільничного офіцера поліції Ярослава Шумка:
Шановні громадяни, власники квадроциклів.
В громаді неодноразово фіксували випадки, коли мешканці керували квадроциклами в громадських місцях не призначених для цього, зокрема в парку «Ошитківський». Колесами квадроциклів пошкодили схили, які вирівнювали для посіву трави. Особу водія встановили.
Звертаю вашу увагу на те, що для керування цим транспортним засобом необхідне посвідчення водія категорії В1, яке, в тому числі, дозволяє керувати квадроциклами та іншими 3-4-х колісними транспортними засобамии, максимальна маса яких не перевищує 400 кг. Підготовка водіїв категорій В1 проводиться для осіб, які досягли 18-річного віку.
Квадроцикли в Україні підлягають обов’язковій державній реєстрації, відповідно до п.7 постанови КМУ №1388 від 7 вересня 1998 року «Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів».
Проте для квадроцикла реєстрація, яка вказана вище діє тільки за умови, якщо у сертифікаті відповідності квадроцикла вказано, що його можна використовувати на вулично-дорожній мережі загального користування. У такому випадку квадроцикл обов’язково повинен бути обладнаний:
• шосейними шинами
• габаритними вогнями
• показниками поворотів
• дзеркалами заднього виду
• звуковим сигналом
• фарами із можливістю регулюваннята функцією ближнього і дального світла.
У випадку, якщо якщо в сертифікатах відповідності на квадроцикли органи із сертифікації вказують, що ці транспортні засоби не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, в органах Державтоінспекції їх не реєструють. При цьому на таких квадроциклах заборонено пересуватись дорогами загального призначення.
Наголошую! Власники квадроциклів при порушенні наведених вище вимог будуть притягнуті до відповідальності згідно чинного законодавства.