Розпочався другий семестр навчального року і заклади освіти Гірської громади перейшли на оновлене чотиритижневе меню.
Які зміни відбулися, поцікавились у начальника Управління гуманітарного розвитку виконавчого комітету Гірської сільської ради Ольги Плахотнюк:
До складу оновленого меню входить близько 160 страв. У ньому обмежили кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшили кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса птиці, свіжих овочів і фруктів.
В усіх закладах з 1 січня 2022 року :
зменшили кількість цукру до 7,5 г на один прийом їжі;
збільшили кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
зменшили кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г…
Особливості продуктів:
приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
картоплю, як окрему страву, можна пропонувати не більше двох разів на тиждень;
відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, заборонено;
салати потрібно заправляти перед видачею;
надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
м’ясні страви (очищене від волокон м’ясо курки, нежирної свинини, телятини) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Про це обов’язково необхідно вказувати в меню, щоб діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
Триває оновлення технологічного і кухонного обладнання харчоблоків;
Оновлена картотека страв;
Розроблені та затверджені технологічні картки приготування страв відповідно до нових норм;
Замінений посуд.