Skip to content
10

ЗАПАЛИ СВІЧКУ: 27 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

27.11.2021

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі.
Наймасштабнішим за кількістю людських жертв був голодомор 1932-1933 років. Саме його нині називають геноцидом українського народу. Його жертвами в Україні стали, за різними даними, від 3,9 до 7 мільйонів людей.
Голодомор 1932–1933 рр. був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого більшовицькою владою терору голодом, тобто геноцидом. В історії людства не було катастрофи таких величезних розмірів.
Голод був інструментом національної політики більшовиків, вжитим свідомо як останній засіб зломити опір українського селянства проти системи. Жертви того голоду — то мовчазні свідки для світу, і ні в минулому, ні тепер, ні в найближчі роки немає виправдання і прощення для тих, хто допустив цю трагедію.
“Запали свічку” – загальнонаціонально-міжнародна акція, яка відбувається щорічно у День пам’яті жертв голодоморів о 16.00 годині. Запаленою свічкою на вікні у цей день ми вшановуємо пам’ять невинних, котрі тоді загинули.