Крок до здорового харчування в школах зроблено ,і норми харчування у закладах освіти, затверджені Постановою КМУ від 24.03.2021 року №305 , набувають чинності з 1 вересня 2021 року. Зважаючи на об’єктивні труднощі з організацією закупівель харчових продуктів та послуг харчування, що виникають у закладів освіти та їхніх засновників, МОЗ спільно з МОН розробили проєкт необхідних змін до Постанови № 305.Зокрема, зміни передбачають встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування у період з 1 вересня до 1 січня 2022 року.
Які ж зміни щодо норм харчування чекають на дітей в шкільних їдальнях?
Обмежено кількість солі та цукру,жирів, соків. Виключено ковбасні та кондитерські вироби, консерви,, зменшено споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби. круп та бобових.
Наразі важливим етапом для закладів освіти є планування меню згідно з новими нормами харчування. Однозначно, такий перехід не буде легким ні для кухарів , адже потрібно буде оволодіти новими технологіями приготування їжі, ні для дітей, бо доведеться звикати до нових страв, ні для батьків, які раніше могли бути впевненими, що традиційну котлету з картопляним пюре дитина з’їсть у шкільній їдальні, а от чи буде вона їсти капустяний суп з гарбузом – велике питання.
Щоб підготуватися до нового навчального року та організувати харчування в закладах освіти відповідно до нового Порядку , затвердити таке 4-тижневе меню для закладів освіти нашої громади, яке б задовольнило і дітей, і батьків, щоб запропоновані страви були не тільки корисними, а й смачними, щоб діти їх з задоволенням споживали, при Управлінні гуманітарного розвитку працює робоча група, до складу якої входять керівники закладів освіти, технолог, керівники органу управління освітою Гірської сільської ради.
23.07.2021 року в приміщенні Гірської сільської ради відбулася нарада з керівниками закладів освіти з питання модернізації дитячого харчування.
Опрацювали Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти та Постанову КМУ від 24.03.2021 року №305 .(додаток №1,№2 для закладів дошкільної освіти; додаток № 6-9 для закладів загальної середньої освіти )
Обговорили порядок організації харчування в закладах загальної середньої освіти згідно з 4-тижневим меню, запропонованим МОЗ .