Skip to content
1

18 травня День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу

18.05.2023

18 травня 1944 року розпочалась депортація кримських татар – один із страшних прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. В результаті, за офіційними даними, було виселені 183 144 осіб, за татарськими джерелами – понад 400 тисяч. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар.
Окупувавши 2014 року Крим, рашисти відновили жорстокі утиски, переслідування, репресії та викрадення. Вони засуджують людей за етнічною ознакою чи релігійною приналежністю. Рідна мова великого народу переслідувана на своїй же землі, а Меджліс кримськотатарського народу оголошений екстремістською організацією – російські кати точнісінько повторюють катів часів “червоного терору”. Після нахабної окупації навесні 2014 року 18 травня відзначають також як День боротьби за права кримськотатарського народу.
Схиляємо голови перед пам’яттю кримських татар, знищених злочинними режимами СРСР та рф.
Захисники і захисниці дають гідну відсіч російському загарбнику та звільняють окуповані землі. Скоро Крим, як і вся Україна, буде квітучим і вільним!