Skip to content
kompost1

Компостуй – довкілля рятуй!

22.02.2024

Відділ благоустрою Управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва інформує:

Компост — це органічна речовина, яка формується під час розкладання органічних відходів. Це гарне добриво для рослин, оскільки містить багато корисних мікроорганізмів, мінералів та поживних речовин.

Основні компоненти для утворення компосту:

  • Основа, або ж субстрат. Це біорозкладний матеріал із високим вмістом вуглецю (С), наприклад: сухі рештки рослин, дерев (опале листя, солома, подрібнене гілля, тирса), картон тощо;
  • Органічні відходи. Вони мають високий вміст азоту (нітрогену – N) – це рештки їжі (овочів, фруктів), молодої рослинності;
  • Повітря;
  • Волога.

 

Контейнер для компостування можна наповнювати:

 

  • рештками овочів, ягід і фруктів, зелені і трав;
  • кашами на воді, бобовими, насінням;
  • чайною заваркою не в пакетиках;
  • трава, бур’яни.

 

Ви можете кидати в компост у невеликій кількості (не більше 20% від суміші рослинних залишків):

 

  • яєчну шкаралупу;
  • паперові серветки і рушники без малюнків;
  • тирсу та попіл (не від цигарок);
  • використаний ґрунт від квітів без дренажного каміння;
  • Відсоток живої органіки у компості має бути більше 60%.

 

У контейнер для компостування краще не викидати:

 

  • Залишки м’яса, риби, кістки, молочні й кисломолочні продукти, сир, хлібо-булочні вироби та печиво. Вони призводять до гниття і часто стають причиною жахливих запахів. Виняток — яєчна шкаралупа, її можна додавати у компост.
  • Рідини — олію, жир, компоти чи зіпсований борщ.
  • Шкірки цитрусових, гострий перець чилі.
  • Міцну шкаралупу грецьких горіхів і великі кісточки фруктів (персик, абрикос, слива) — вони дуже повільно розкладаються у компості.
  • Нехарчові відходи, наприклад, ватні диски, гігієнічні палички, волосся, нігті. Такі відходи не розпадаються одночасно з органікою, тому отриманий компост виглядатиме неохайно.
  • Папір із нанесеною фарбою (акрил, гуаш, масляна фарба) або в олії та жирах, чайні пакетики. Усі чисті паперові відходи здавайте на переробку, не компостуйте їх.
  • Фекалії тварин і використаний котячий наповнювач (з тирси, силікату чи бентоніту).
  • Не додавайте до компосту рештки хворих рослин.

Які контейнери використовувати для компостування в квартирі

Для людей, які живуть у квартирах, гарним варіантом є використання спеціальних контейнерів. Їх можна придбати у спеціалізованих магазинах. Цей метод дозволяє переробити органічні відходи без потреби вивезення. Можна використовувати контейнери такого типу:

 

  1. Внутрішні контейнери для компостування — це невеликі контейнери, які можна розмістити на кухні або на балконі. Вони допоможуть зберігати органічні відходи, поки ви не можете віднести їх до місця збору.
  2. Вермікомпостери — це спеціальні контейнери, в яких за допомогою черв’яків відбувається компостування. Вони досить компактні, тому їх можна розмістити в приміщенні. Вермікомпостери можна придбати у спеціалізованих магазинах.
  3. Компостери-бочки — це спеціальні контейнери з вентиляційними отворами для розкладання органічних відходів. Їх можна встановити на балконі або в коридорі багатоквартирного будинку.

Де тримати контейнер з компостом у квартирі

Тримайте свою ємність з органікою в прохолодному місці, уникаючи потрапляння прямих сонячних променів. Всі харчові відходи вкидайте у відерце холодними, бо теплі або гарячі залишки псуватимуть пластик, із якого виготовлена ємність.

 

Рекомендації, що допоможуть отримати якісний компост

  • Оптимальні пропорції субстрату до органічних відходів: 2-3 частини субстрату до 1 частини органіки. Якщо субстрату буде замало, це може призвести до гниття та неприємного запаху.
  • Неприємний запах від компосту — ознака того, що щось пішло не так: замало субстрату, замало аерації (доступу повітря), забагато вологи. Відповідно, потрібно додати більше матеріалу для субстрату (заодно він поглине зайву вологу), «провітрити» компост — перемішати його доступним вам предметом, який підходить під об’єми. Також різкі запахи можуть утворюватися, якщо у відрі є цибуля і часник або вміст оброблених харчових залишків більший, ніж живих, термічно не оброблених рослинних залишків.
  • Подрібніть матеріал, який використовуєте для субстрату: розірвіть картон, подрібніть гілля тощо. Чим дрібніше буде субстрат, тим швидше відбуватиметься процес компостування.
  • Перемішуйте компост час від часу, додаючи нові шари субстрату чи порцій органічних відходів. Ніколи не утрамбовуйте компост: повітря — важливий компонент, що прискорює компостування.
  • Компостна суміш має бути вогкою, але не надто. Якщо компост починає неприємно пахнути, одна з причин — надмірна вологість: додайте більше субстрату.
  • Чим тепліше погода, тим швидшим буде процес. Однак і сам компост продукує тепло. Коли процес компостування буде «у розпалі», компост почне нагріватися — температура всередині може сягати понад +60 С. Коли суміш почне «стигнути», це буде ознакою завершення компостування, і зовсім скоро ви зможете використати свій компост як добриво.
  • Джерело

Компостуй – довкілля рятуй!