Skip to content
3

Pro Молодь

09.11.2023

Знаєте таких людей, які коли заходять в кімнату – у ній стає світліше? Так от Юлія Дармограй та Ліна Мохначук саме такі: світлі, веселі, постійно жартують на своєму «молодіжному» сленгу, але, в той же час, серйозно говорять про громадянську свідомість, сучасне українське суспільство та надії, які покладаються на молодь.

Спілкування з молоддю завжди мотивує до дій. Їх енергійності, палкому бажанню добитись поставленої мети і впертому поступу до здійснення цієї мети – позаздрить самий відвертий песиміст. Та навіть песимісти знають, що рушієм прогресу завжди є бажання. Про ПРОгрес, ПРОєкти та ПРОфесіоналізм у новоствореному молодіжному просторі МолодьPro говорили з Юлією та Ліною.

Що таке МолодьPro?

Ліна сміється: – От є IPhone 13 Pro, а є просто IPhone 13. І перший – кращий. Частинка Pro – це про нас – сучасних, творчих, вільних у своїх діях. Це таке місце про молодь, для молоді і з молоддю.

Юлія: – Це наше гасло. Ми дуже хочемо, щоб МолодьPro був не формальністю, де учасники підлаштовуються під наші правила, а щоб кожен з цих учасників міг проявити себе у самих різних напрямках.

Обізнаність у сучасних гаджетах – це апріорі про молодь, яка активно користується соцмережами, більшу частину доби перебуває онлайн, «чатиться» із друзями, віртуозно володіє технікою написання повідомлень та вживання емодзі. І при цьому усьому, у молоді є запит на спілкування «в реалі» і бажання бачити обличчя друзів поруч, а не по той бік екрану.

 

Хто був ініціатором створення молодіжного простору?

Юлія: – Часто були розмови на цю тему під час різних заходів. Ми разом із Світланою Давидок відвідали декілька заходів Молодіжного обласного центру, визначили вектор руху, запросили Ліну. Я  щиро радію, що влада зацікавлена у розвитку молоді, створює для цього умови та сприяє нам. Економічний, освітній, культурний, спортивний розвиток громади залежить саме від молоді, як на мене. Тому створення молодіжного простору – це прекрасна інвестиція у майбутнє.

Яка ж ваша роль у створенні цього простору?

Ліна:Я пройшла базовий курс по молодіжній роботі, є молодіжним працівником, маю свідоцтво державного зразка. І Працюю в КЗ «Спорт для всіх» під керівництвом Юлії. Ми такий дует, дивимось в одному напрямку.

Юлія: – Роль Ліни створювати різні заходи для молоді. Активне дозвілля, я б сказала. Моя роль всебічно її підтримувати, допомагати у розвитку молодіжного простору. Ми з Ліною – молодь для молоді.

У будь якій державі, і Україна не виключення, на вістрі перетворень є молодь. Вона осередок нових знань, ідей, можливостей, головний замовник на гідне майбутнє і головний стратегічний ресурс суспільства.

Ліна вважає, що молодь – це саме про тепер. Вчора молодь була дітьми, завтра – вже перейде у категорію «середнього віку», тому важливе саме тепер. Вона є ще членом виконавчого комітету Гірської сільської ради, адже прагне бути не «диванним експертом», який чужу нав’язану думку сприймає як власну, а бажає знати, як відбуваються процеси у громаді зсередини.

Ліна: – Мені запропонували… Порадилась із своєю «дорослою подружкою», я її так називаю, і вона сказала, що якщо це буде для мене цікаво, то я отримаю класний досвід. А мені цікаво, тому й погодилась. Спочатку був страх… Мені 21, такий вік, ти приходиш, ці дяді і тьоті на тебе дивляться… Думала буде якийсь тиск, аж зовсім ні… Я хочу жити у своїй громаді, не хочу нікуди виїжджати, і вважаю, що злагоджений діалог між молоддю та владою ключ до усього. Тому щиро радію від того, що сама беру участь у цьому діалозі і не лише на словах бачу підтримку наших молодіжних ініціатив.

У Юлії дух суперництва та змагань у крові. Її, завжди веселу і запальну, залучали до проведення  мало не кожного спортивного заходу ще під час навчання в школі. Потім вона брала участь у заходах на рівні громади. Дівчина не уявляє себе без спорту, вважає, що спорт дає можливість людині якнайкраще проявити, сформувати  та загартувати характер та силу волі. Деякий час працювала тренером з тенісу, була координатором «Активних парків» у громаді (проєкт Президента України) і працювала  вчителем фізичної культури у Ревненському ліцеї.

Юлія: – Усе моє навчання в університеті проходило під час карантину і COVID.  Я не була готова до практики, не готова до оцього «Юлія Сергіївна», але отримала корисний досвід вчителювання. Зараз працюю  у закладі «Спорт для всіх» і насолоджуюсь, адже це мені до душі, тут я можу робити те, що найбільше мені подобається і вільна у виборі проєктів.

 

Юліє, Ліно, з чого усе почалося?

Ліна:Ми почали збирати молодь, переглядати разом кінофільми, грати в настільні ігри у селах нашої громади. А зараз ми на порозі офіційного відкриття нашого простору у нас уже є своє лого, свої соціальні мережі. Там вже навіть є дописи про нашу діяльність.

https://www.facebook.com/profile.php?id=61552804748266

https://instagram.com/youth_pro_gtg?igshid=MzMyNGUyNmU2YQ==

https://t.me/+NPTm56glq41iYWRi

 

Юлія:Робота з молоддю почалася дуже давно. А зараз є потреба у такому просторі для нас, де б ми могли збиратись щоб пограти у ті ж настільні ігри, проводити своє дозвілля і щоб ми могли робити це на постійній основі.

Де знаходиться центр?

Ліна:У будинку культури в Ревному виділили для нас приміщення, але там ще не зроблений ремонт. Тому ми збираємось і в Мартусівці, і в Горі, і там, де є можливість зібратись.

На що спрямовані заходи, які ви проводите?

Ліна:Поки що це спільне дозвілля, спортивні заходи. Але молодіжний простір – це набагато ширше і глибше поняття. Ми хочемо, аби молодь могла всебічно розвиватись: і творчо, і професійно. Хочемо, щоб на базі нашого простору проводились різні тренінги і семінари для молоді, проводились заходи патріотичного спрямування.  Плануємо, що молодь зможе самореалізовуватись та самостверджуватись не десь у Києві, чи Борисполі чи де-інде, а саме в нас у громаді.

Юлія:Ми постійно спілкуємось з молоддю, збираємось провести опитування з метою дізнатись, які заходи цікавлять найбільше молодих людей. В залежності від цього і будемо організовувати заходи на місяць і на рік.

Що ви вже провели?

 

Юлія:Переглядали фільм разом, грали в настільний теніс, просто спілкувались з молоддю на тему, як вони бачать наш молодіжний простір. У ліцеях провели тренінг на тему волонтерства.

Ліна:Ще до нас приїжджав Київський обласний молодіжний центр з двома тренінгами на тему «Я не хочу токсичних стосунків» та «Національна ідентичність».  Ми запрошуємо цікавих співрозмовників з інших громад та налаштовані на співпрацю.

Чи багато бажаючих було брати участь?

Юлія:Трохи було… Але ж ми на початку шляху, тому віримо, що з часом бажаючих буде більше.

Ліна: –  Молодіжний простір це про те, щоб не затягувати силою, не нав’язувати нічого,  а можливість проявити себе,  тому бажаючі точно будуть.

Які задачі ви перед собою ставите?

Юлія:Ми з Ліною вирішили, що нам необхідно залучити саме неактивну молодь. Тобто: у різних заходах у громаді, а також у гуртках (танці, співи, волейбол і т.д.) задіяні одні й ті самі молоді люди. Вони творчі, цілеспрямовані, талановиті, самі це знають і розвивають себе. А нам потрібна та молодь, яку ми не бачимо на гуртках, яка до них не залучена, ті, хто ще самі не знають, що їм більше до душі і чим би вони хотіли займатись. Наш простір – це і є можливість визначитись.

Ліна:Задача ще й в тому, щоб наша діяльність не зводилась лише до того, щоб активно проводити час разом, займатись спортом та дивитись фільми. Ми прагнемо розвивати у молоді паростки національної самосвідомості, активної громадянської позиції для того, щоб на усіх рівнях залучити до життя громади та спонукати до участі в прийнятті рішень.

Плани у дівчат амбітні: охоче діляться, але просять поки що не висвітлювати їхні задуми. Простір на етапі створення, тому, кажуть , говорити про глобальні проєкти зарано, але ідей у них багато, при чому для різних вікових категорій і абсолютно різних направлень. У листопаді  планують провести «молодіалоги» з цікавою співрозмовницею Оленою Гринюк, відвідати Національний музей Голодомору-геноциду та відсвяткувати офіційне відкриття молодіжного простору.

Дуже важливо, коли є результат, причому будь-який. Він примушує рухатись далі, робити висновки з помилок, ставати кращими, не боятись викликів, теж будь-яких і, зрештою, результат дарує задоволення від роботи. Тож, хай усе це буде у дівчат та їх сучасного МолодьPro.

Pro Молодь Pro Молодь Pro Молодь