Skip to content
1

9 листопада – Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму

09.11.2023

У всьому світі 9 листопада відзначають Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму – як нагадування про першу масову акцію фізичного насильства Третього рейху щодо єврейського народу.

Пам’ятний день започаткований за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, що об’єднує понад 500 організацій з 49 країн і діє незалежно від політичних партій і урядів. Дата також обрана не випадково: у цей день, в ніч з 9 на 10 листопада у 1938 році відбулися події, що дістали назви «Кришталева ніч» або «Ніч розбитих вітрин» – серія єврейських погромів, організованих нацистами на території Німеччини й Австрії. Вона стала першою масовою акцією фізичного насильства Третього рейху відносно євреїв. Протягом цієї моторошної акції було вбито понад 90 осіб, 30 тисяч євреїв були схоплені та відправлені в концтабори. Сотні синагог спалили дотла, а тисячі вітрин магазинів, якими володіли євреї, розбили. Звідси й виникла історична назва погрому.

Повна відсутність реакції на погром як всередині самої Німеччини, так і в інших країнах Європи розв’язала фашистам руки та стала стимулом до початку масового знищення європейських євреїв.

78 років минуло від моменту перемоги над фашизмом, який приніс світу мільйони жертв. Народи всіх країн, насамперед ті, на долю яких випали найбільші страждання, сподівалися, що перемогли не тільки фашистську військову машину, але й викорінили саму фашистську ідеологію. Однак цього, на жаль, не сталося.

Нині світ побачив кривавих нащадків фашистів: російський неофашизм щодо українського народу, вбивства, тортури, катування, розстріли. Пророчими виявилися слова британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля про те, що фашисти майбутнього називатимуть себе антифашистами.

Уроки історії українцями засвоєні. Потрібно завжди давати гідну відсіч у відповідь тим, хто пропонує обмежити права однієї групи людей тільки тому, що вони не такі, як ми.