Skip to content
1

Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові

14.06.2023

В цей день народився Карл Ландштейнер, Нобелевський лауреат, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, йому належить відкриття АВОсистеми поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську кров для лікування.
Кров та її продукти – найважливіший ресурс, що рятує життя військовим і цивільним, дозволяє ефективно надавати допомогу пацієнтам, які потребують переливання. Кров неможливо створити штучно, тому забезпечити банк крові і “донатити” можуть лише донори.
Для будь-якої здорової дорослої людини процес донації крові є безпечним і не завдає шкоди організму.
Донором може стати здорова людина у віці від 18 до 60 років, якщо вона не має протипоказань. Люди з масою тіла менше 50 кг або зрості менше 150 см допускаються до донорства в індивідуальному порядку лікарем-трансфузіологом. В середньому чоловік може здавати кров 5 разів на рік, а жінка – 4. Плазму можна здавати до 12 разів на рік.
Найближче місце де можна здати кров:
Бориспіль, вул.Котляревського, 1, поліклінічне відділення БЛІЛ, каб.9 (045 955 16 71)
В Києві:
Київський міський центр крові
Віділення переливання крові Київського обласного центру служби крові
Київський міський центр крові. Структурний підрозділ на лівому березі
Biopharma Plasma Київ “Арсенальна”
При собі необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код.
Бути донором необхідно і важливо: коли одна людина здає кров, вона рятує життя трьом іншим. Кров потрібна завжди, особливо в умовах воєнного стану. Сьогодні ми усі працюємо на Перемогу, тож найменше, що ми можемо зробити – це донатити кров.