Skip to content
1

Стихійна торгівля є потенційно небезпечною для споживачів

25.05.2023

З настанням весняно-літнього періоду зростає рівень стихійної торгівлі продуктами харчування.
Громадяни не замислюються над тим, наскільки можуть нашкодити власному здоров’ю, вживаючи харчові продукти придбані на стихійних ринках.
Покупець, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати усі ризики для свого здоров’я.
Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях: з рук, з землі, без дозволу на розміщення об’єкту торгівлі та без експертного висновку установленої форми про проведену ветсанекспертизу продукції.
Таким чином, стихійна торгівля – це адміністративне правопорушення за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у не встановлених місцях) та ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності).
Які саме продукти зі стихійного ринку є найнебезпечнішими для здоров’я?
Це м’ясо, риба, молоко та молочні продукти. Купуючи м’ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження, які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, в т.ч. ботулізм; загрозу можуть нести як продукти, так і їх продавці, бо вам невідомо про стан їх здоров’я.
Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів) придбаної у громадян, які не пройшли медогляд та не мають допуску до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань.

Утримайтесь від придбання продуктів у місцях стихійної торгівлі. Бережіть ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких!