Skip to content
87734566_803761893477106_2565248670136008704_n

Питання електропостачання поступово вирішується

06.03.2020

Питання електропостачання поступово вирішується

Електропостачання Гори — це одна із найболючіших тем для місцевих жителів. Сільські ТП виходять з ладу через зношеність електромереж та перевантаження, що призводить до знеструмлення всього населеного пункту на тривалий період часу. На жаль, часто в подібних випадках сільська влада не може нічим зарадити, а керівництво ПрАТ «Київобленерго» відмовчується.

На сьогоднішній день у селі виникла проблема із постачанням електроенергії, що у свою чергу є порушенням умов договорів з постачання електричної енергії споживачам. Ці порушення полягають в неналежному обслуговуванні ліній електропередач, трансформаторних підстанцій та інших електромереж до кордонів розподілу. Через це на ТП трапляються аварійні ситуації.

Проблеми електромереж

Через зношеність електричних опор (дерев’яних стовпів) лінії електропередач часто падають на землю. Із 2015 року жодної дерев’яної опори в селі не було замінено за кошти ПрАТ «Київобленерго». Близько пів сотні стовпів були замінені без залучення бюджетних коштів за сприяння сільського голови. З кожним днем споживання електроенергії в Горі збільшується, оскільки кількість споживачів зростає. Відповідно старі мережі не витримують таких напруг — як наслідок горять автомати.

Іншою серйозною проблемою відсутності світла тривалий час є наявність приватних ТП. Вже були випадки, коли селяни були змушені виживати без світла понад 72 годин. За словами сільського голови, приватні ТП часто заховані на приватних територіях, їх місце знаходження не завжди відомо навіть в обленерго.

Листи та звернення

Постійні звернення населення та місцевої влади до ПрАТ «Киівобленерго» не давали особливих результатів. Зважаючи на складність ситуації, 14 депутатів Гірської сільської ради направили звернення з проханням вплинути та врегулювати ситуацію щодо постачання електроенергії в селі до Управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Київській області, до Міністрерства енергетики та захисту довкілля України, Голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Заступнику директора департаменту із врегулювання відносин у сфері енергетики, Голові Правління ПрАТ «Київобленерго» та Начальнику БРП ПАТ «Київобленерго».

03 лютого Гірська сільська рада також зверталася до керівництва Бориспільської РДА з проханням щодо можливості проведення спільної зустрічі за участю голів сільських рад, депутатів, керівництва ПрАТ «Київобленерго». Пізніше лист було пере направлено на новопризначеного голову РДА Володимира Строканя. Головною метою такої зустрічі сільський голова Роман Дмитрів називав необхідність розроблення планів та заходів для покращення роботи електричних мереж та створення належних умов їх експлуатації на території села.  Звернення та численні листи все ж дали результат.

Результати

17 лютого голова села зустрівся із представниками Управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Київській області. Під час зустрічі Роман Дмитрів озвучив головні проблеми, пов’язані з електропостачанням Гори та запропонував оглянути проблемні трансформаторні підстанції та дерев’яні опори на місцях.

25 лютого за участю Романа Дмитріва у Бориспільській районній раді відбулась розширена нарада, де були присутні голова Бориспільської районної ради Владислав Байчас, заступника голови районної ради Іван Недогибченко, перший заступник Бориспільського міського голови Микола Корнійчук, в. о. начальника управління Держенергонагляду в Київській області Олександр Бабенко, керівник технічного департаменту «Київобленерго» Олег Калюш, начальник Бориспільського РП ПАТ «Київобленерго» Юрій Бриж, Гнідинський сільський голова Олександр Лазаренко, районний депутат Володимир Хворостянко та депутат Гірської сільської ради Василь Потоцький. На загальну нараду завітав і народний депутат України Сергій Бунін.

Під час обговорення питання електропостачання Гори Роман Дмитрів порушив нагальну потребу будівництва ще однієї лінії, так як наразі в село входить лише одна лінія — №69. При будь-якій аварійній ситуації, навіть не на території Гори, відразу без світла опиняється весь населений пункт. Представники ПрАТ «Київобленерго» повідомили, що знають про дану проблему та пообіцяли до 31 березня надати пропозиції щодо її вирішення (можливого будівництва додаткової чи паралельної лінії електропередачі). Також повідомили, що вже заплановано на 2020 рік встановлення двох розвантажувальних ТП по вул. Калинова та Науки ( по 160 кВА кожна) з метою розвантаження існуючих мереж.

Також було проговорено питання заміни бетонних опор та лінії електромережі по вул. Центральній. Минулого року в результаті офіційних листів та постійних звернень вже був розроблений такий проект. Але, на жаль, на 2020 рік ми населений пункт потрапили до інвестиційної програми. В результаті: даний проект буде переглянуто із внесенням змін, щоб в подальшому провести реконструкцію мережі по вул. Центральній. Представники ПрАТ «Київобленерго» пообіцяли, що впродовж року дерев’яні опори, які перебувають на балансі обленерго, буде замінено на бетонні.

В перелік запланованих заходів на 2020 рік також входить обстеження всієї протяжності мереж, а це загалом 59 км, після обстеження обіцяють вжити відповідних заходів.

Після зустрічі сільський голова зазначив, що вона була досить продуктивною, а її результати не примусять себе чекати. Представкини ПрАТ «Київобленерго» добре підготувались та розробили план заходів щодо покращенню ситуації електропостачання окремо для Гори.

Підраховували ТП та кількість використаних кВт

За результатами проведеної інвентаризації, стало відомо, що у Горі із 69 підстанцій лише 22 на балансі ПрАТ «Київобленерго», всі решта – в комунальній чи приватній власності. ПрАТ «Київобленерго» не має повноважень здійснювати роботи по ремонту чи реконструкції ТП та ліній, які їм не належать, тому надзвичайно важливо, щоб їх власники заключили угоди на обслуговування приватних ТП.

Також однією з ключових проблем залишається недобросовісне використання кіловат в більшій кількості, ніж це прописано угодою. Наприклад, абоненти, маючи в угоді 3 – 5 кВт, використовують 10 – 15 кВт. Доки це питання не буде врегульовано, перебої з напругою будуть мати місце.

Покращення в роботі ПрАТ «Київобленерго» вже є! Зі зміною керівництва покращилась ситуація в районі. Якщо раніше працювала лише одна бригада на район, то зараз є шість бригад, а їх чергування — цілодобове. Також впровадженні цифрові технології дають змогу оперативніше виявляти та ліквідовувати аварії. У 2019 році вже відцифрували мережу в п’яти найбільших районах області, серед них і Бориспільський. Карти електромереж у районі стали доступні онлайн, що спрощує процес приєднання до електромереж і робить відносини клієнта та енергокомпанії стали конструктивнішими та доступнішими, що дає змогу споживачу самостійно розрахувати вартість приєднання, а потенційному інвестору оцінювати інвестиційну привабливість об’єкта.

Шановні горяни! Ситуація, що склалася  в Горі з  електропостачанням — це глобальна проблема! Сподіваємось, що ПрАТ «Київобленерго» буде виконувати свої обов’язки перед абонентами та вкладати кошти в розвиток електромереж. Зі  свого боку сільський голова пообіцяв  зробити все можливе, щоб наше село включили у 2020 році до проектів реконструкції ТП та мережі.

Презентація Бориспільського РП Киівобленерго