Skip to content
1

ЩОДО ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ГІРСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ “ПРО НАДАННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ВИКОНАВЧОМУ КОМІТЕТУ ГІРСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ”

26.03.2022

Дане рішення було прийнято з метою оперативного вирішення питань в умовах дії воєнного стану та може може бути скасовано радою в будь-який час.

 

Так, для прийняття рішень радою необхідна  більшість голосів депутатів від загального складу ради, яку в умовах воєнного стану не завжди є можливість зібрати.

 

Натомість рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету, до якого входять особи, які щоденно перебувають на робочих місцях в Гірській територіальній громаді.

 

Своїм рішенням Гірська сільська рада надала виконавчому комітету, як одному з виконавчих  органів ради, повноваження щодо розгляду питань про примусове відчуження майна в умовах правового режиму воєнного стану.

 

Однак прийняття даного рішення не означає, що виконавчий комітет має право вилучати будь-яке майно юридичних та фізичних осіб та використовувати його на власний розсуд, оскільки порядок вилучення та відшкодування регулюється відповідними нормативними документами.

 

Відповідно до Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» примусове відчуження або вилучення майна у зв’язку із запровадженням та виконанням заходів правового режиму воєнного стану здійснюється за рішенням військового командування погодженим виконавчим органом відповідної місцевої ради.

У місцевостях, де ведуться бойові дії, примусове відчуження або вилучення майна здійснюється за рішенням військового командування без погодження з виконавчим органом відповідної місцевої ради.

Передача комунального майна у державну власність  в умовах правового режиму воєнного стану здійснюється за поданням військове командування та прийняття відповідного рішення сільською радою.

У разі неможливості прийняття рішення відповідною місцевою радою і сільським чи у разі незатвердження такого рішення відповідною місцевою радою комунальне майно примусово відчужується для потреб оборони за рішенням військового командування.

Право на відшкодування вартості майна у разі його примусового відчуження в умовах правового режиму воєнного стану мають юридичні особи комунальної і приватної форми власності та фізичні особи, у яких відчужені будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно для потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану.

Компенсація за примусово відчужене майно може проводитися як з попереджнім так і з наступним відшкодуванням вартості такого майна:

  1. Компенсація за примусово відчужене майно в умовах правового режиму воєнного стану з попереднім повним відшкодуваннямйого вартості здійснюється військовим командуванням чи органом, що прийняв рішення про таке відчуження, за рахунок коштів державного бюджету до підписання акта.
  2. Компенсація за примусово відчужене майно в умовах правового режиму воєнного стану з наступним повним відшкодуваннямйого вартості здійснюється протягом п’яти наступних бюджетних періодів.

 

 

Порядок отримання компенсації за примусово відчужене майно

  1. Попереднє повне відшкодуваннявартості примусово відчуженого майна здійснюється на підставі документа, що містить висновок про вартість майна на дату його оцінки, яка проведена у зв’язку з прийняттям рішення про його примусове відчуження.
  2. Для отримання наступної повної компенсаціїза примусово відчужене в умовах правового режиму воєнного стану майно його колишній власник або уповноважена ним особа після скасування правового режиму воєнного стану звертається до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем відчуження майна із заявою, до якої додаються акт і документ, що містить висновок про вартість майна.