Skip to content
foto_torgivlya2

Торгівля людьми – сучасний прояв рабства

03.09.2021

Торгівля людьми – сучасний прояв рабстваОбізнаність переважної більшості вразливих дітей та молоді про загрози торгівлі людьми поступово зростає. За три роки частка тих, кому відомо хоча б про один із видів сучасного рабства, зросла з 79% до 85%. Однак попри це 66% представників уразливих категорій дітей та молоді віком 13–20 років готові погодитися хоча б на одну пропозицію, що може призвести до втягування в торгівлю людьми.

Торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Що стосується поняття експлуатації людини, то це  є всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї, подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність або примусове переривання вагітності, примусове одруження, примусове втягнення у зайняття жебрацтвом, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо. Торгівля людьми – це грубе порушення основоположних прав людини.

Починаючи з 2000 року за допомогою до громадських організацій звернулись понад 15 тисяч українців, які постраждали від торгівлі людьми. Як показує практика у переважній більшості злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, вже тоді, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків.

Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації працює цілодобово за номерами телефонів 0 800 500 335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного). Анонімність і конфіденційність гарантуються. 527 та 0 800 505 501 – це номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону та іноземцям, які перебувають в Україні. Усі консультації надаються безкоштовно та конфіденційно. Бориспільське бюро безоплатної вторинної правової допомоги (068) 341 14 21, (04595) 5 50 36.